Modermælkserstatning

Hvis du er én af de mødre, der bruger mest modermælkserstatning til dit barn. Enten fordi det er nemmere, eller fordi du ikke kan producere (nok) mælk. Så er der nogle ting, du bør læse mere om her:

Modermælkserstatning lavet af komælk

Den bedste imitation af modermælk kommer fra komælk, som er det modermælkserstatning er baseret på. Modermælkserstatning er pulver, der blandes med vand.

Der findes forskellige producenter, der anbefaler forskellige blandingsforhold, så det er vigtigt altid at følge det enkelte produkts brugsanvisning korrekt. Ofte følger der en måleske med pakken, så det er nemt at tilpasse mængden af pulver.

Fryseposer til opbevaring af modermælk, klik her

Når du tilbereder modermælkserstatning bør det de første 4 måneder være pulver blandet med kogt vand, der er nedkølet til 37 grader. I de 2 første måneder bør du desuden kun tilberede 1 flaske ad gangen af hygiejnemæssige årsager.

Efter de 2 måneder kan du begynde at tilberede til et døgn ad gangen. Husk altid at lukke flasken med det tilberedte modermælkserstatning helt tæt og stille i køleskabet indtil brug. De fleste typer modermælkserstatninger kan desuden opvarmes i mikrobølgeovn. Husk altid at smide rester af opvarmet modermælkserstatning ud, da det er god grobund for bakterier.

Kan også bruges af ammende mødre

Modermælkserstatning kan også bruges af ammende mødre i perioder, hvor der måske ikke er mælk nok i brysterne. Hvor næringsindholdet i mælket i brysterne måske ikke er tilstrækkeligt ved udpumpning. Eller når I er på farten,  og det bare er nemmere lige at varme en flaske modermælkserstatning.

Modermælkserstatning giver fuldt ud lige så meget næring som modermælk, så det er ingen skam at veksle lidt efter behov. Og så giver det også far en mulighed for at tage del i den hyggelige madtid, hvor der skabes stor nærhed og kontakt med barnet. At spise for et spædbarn handler om andet og mere end blot at få sin sult stillet – den handler også om nærhed og menneskelig kontakt.

Indhold og ernæring i modermælkserstatning

For lidt pulver kan betyde, at barnet ikke får nok næring og energi, mens for meget pulver kan belaste dit barns nyrer og give for lidt væske. Modermælkserstatning indeholder næsten det samme som modermælk. Men den har ikke de vigtige antistoffer i sig, derfor er der tilsat vitaminer og mineraler.

Fryseposer til opbevaring af modermælk, klik her

Ikke alle modermælkserstatninger er tilsat jern, som er vigtig for dit barns udvikling. Læs derfor deklarationen nøje, når du vælger hvilket mærke du vil bruge til dit barn. Det mærke, du vælger at bruge, bør ikke være tilsat sukker, som på varedeklarationen vil figurere som saccharose. I modermælk er der er naturligt sukkerindhold i laktosen, der er mælkesukker, som også bør være i modermælkserstatning.

Hvor meget skal barnet have?

Tommelfingerreglen for et spædbarn er, at det skal have mad, der svarer til 1/6 af dets vægt. Hvis et barn vejer 3.600 g skal det derfor have 600 g færdigblandet modermælkserstatning. Det betyder, at dagens mad fordelt på eksempelvis 6 måltider svarer til 100 g pr. måltid – i gennemsnit! Fordi hvert barn er forskelligt og de fleste børn spiser ikke den samme mængde mad til alle måltider.

Læs meget mere om modermælk på Sundhed.dk

Skriv en kommentar