Brystbetændelse

Brystbetændelse er en betændelsestilstand i brystet, der kan opstå i forbindelse med amning. Der findes to typer brystbetændelse: Den mekaniske og den bakterielle. Læs mere om, hvad de to typer brystbetændelse indebærer og hvordan de evt. kan forebygges.

Mekaniske brystbetændelse

Hyppigst forekommer den mekaniske brystbetændelse. Navnet kommer ikke af noget mekanisk, men er valgt fordi det udelukkende handler om ’mekanikken’ i brystet. Når mælk ophober sig i kirtelvævet, presser det på brystvævet og danner betændelse.

Ved mekanisk brystbetændelse kan brystet være rødt, føles hævet og hårdt, og ligesom ved betændelse i en finger kan der være en dunkende følelse i brystet.

Utilpashed eller ligefrem influenzalignende symptomer er ikke usædvanlige og træthed, kuldegysninger og kvalme kan være naturlige følger. Ofte vil der opstå feber over 38,5 grader i forbindelse med ovennævnte symptomer. Ved disse symptomer bør du straks søge læge!

Behandlingen af mekanisk brystbetændelse er at tømme brystet for mælk på de problematiske områder, og ind i mellem er det påkrævet med en penicillinkur. Mekanisk brystbetændelse kan i meget sjældne tilfælde medføre kirurgisk indgreb.

Bakteriel brystbetændelse

Den anden form for brystbetændelse er den bakterielle. Som navnet afslører, er betændelsestilstanden i brystet opstået på grund af bakterier. Bakterier i brystet kan komme ind i via mælkegangene og mælkekirtlerne, og risikoen for bakterier øges desuden ved småsår og rifter i og omkring brystvorten.

Bakterier i brystet kan desuden dannes i forbindelse med såkaldte ’mælkeknuder’. Mælkeknuder kan opstå, når dele af brystet ikke bliver tømt tilstrækkeligt for mælk.

Symptomerne på bakteriel brystbetændelse er de samme som mekanisk brystbetændelse: Hårdhed, ømhed eller rødmende bryst. Influenzalignende følelse af ømhed i kroppen, træthed, kvalme, kuldegysninger og almen utilpashed. En dunken i brystet og feber på 38,5 grader er ofte følgesymptomer, og ved disse symptomer bør du altid søge lægehjælp straks.

Undgå brystbetændelse!

Hvad kan man gøre selv? Som med en hvilken som helst anden betændelsestilstand kan man ikke helgardere sig mod brystbetændelse. Men med gode rutine og det rigtige udstyr kan man mindske risikoen:

Brug brystpumpe mellem amning. En moderne brystpumpe sørger for at tømme brystet for mælk effektivt og hurtigt mellem amningerne, så risikoen for ophobet mælkerester mindskes. En brystpumpe fås i mange varianter og både elektriske og manuelle. Fælles for dem alle er, at de er nemme at betjene og sikrer at intet mælk går til spilde.

Brug suttebrikker under amning. Suttebrikker (ammebrikker) er en simpel og skånsom måde at forhindre barnets direkte kontakt til sprukne eller ømme brystvorter. En lille rift i området omkring brystvorten øger risikoen for bakteriedannelse og dermed brystbetændelse.

Regelmæssig eller periodisk brug af ammebrikker beskytter det sarte område og evt. rifter mod udefra kommende bakterier. Køb ammebrikker i den rigtige størrelse for den ideelle pasform og for at sikre, at dit barn bevarer den vigtige hudkontakt og velkendte duft fra dit bryst. Læs meget mere om suttebrikker her.

Hvis du mærker et eller flere af ovennævnte symptomer på begyndende brystbetændelse er det en god ide at søge hjælp hos lægen. Kommer du inden betændelsen udvikler sig, kan du måske undgå den og få gode personlige råd til at forebygge det fremover.

Læs mere om brystbetændelse på Sundhed.dk

Skriv en kommentar